حال و هوا

بورس و مفاهیم اولیه بورس

سلام. در مجموعه نوشتارهایی شما مخاطب گرامی را با مفاهیم اولیه بورس آشنا میکنیم.
یاداوری این نکته ضروریست که این مطالب صرفاً جنبه اطلاعرسانی و آموزشی دارد و هیچ قصدی برای ورود به بورس به خواننده عزیز منتقل نخواهد شد.

بورس و مفاهیم اولیه بورس

BOURSE در اصل کلمه ای فرانسوی می باشد که مانند خیلی از سایر لغات فرانسوی وارد فرهنگ و ادب فارسی شده است و معنای لغوی آن در زبان فرانسه «کیف پول» می باشد.
اما این کلمه جادویی امروز مفهومی فراتر از کیف پول به خود گرفته است و یکی از معیار ها و شاخص های اساسی اقتصاد کشورمان به حساب می آید. اهمیت بورس از چندین دیدگاه قابل نقد و بررسی می باشد و با تحلیل هر یک از آنها می توان به نقش آن در اقتصاد پی برد.
اجازه بدهید اولویت این تحلیل را از اینجا بررسی کنیم. فرض کنید شما برای عملی ساختن ایده یا فکری نیاز به پولی هنگفت دارید در این شرایط چه می کنید؟ یکی از بهترین کارهایی که می توانید انجام دهید این است که با چند نفر شریک شوید. شاید اتفاقی درست به همین مانند در سطح کلان می افتد بخش خصوصی و گاهاً دولت.
برای تأمین اعتبار کارخانجات و طرح های خود، روی به سمت بخش یا بخش های خصوصی دیگر می آورند و این شراکت از همین نقطه شروع می شود. پس از آنکه در کارخانه یا بنگاه اقتصادی شریک شدید به شما سندی تعلق می گیرد که به آن در اصطلاح سهم می گویند.
این سهم در ادبیات اقتصادی جزء اوراق بهادار محسوب می شود. اما اگر روزی خواستید این سهم را به فروش برسانید و یا شراکت خود را بهم بزنید تکلیف چیست؟ و چگونه می خواهید ارزش آن روز سهم خود را تشخیص دهید/ شاید برای ارزش گذاری روی یک کارخانه و یا یک شرکت نیاز به تیم اقتصادی بزرگی باشد و کاری تقریباً دشوار که هزینه آن شاید از مقدار سهم شما هم فراتر رود!
برای حل این مشکل سازمانی تأسیس شده است بنام سازمان بورس اوراق بهادار که در آن سهام برحسب عرضه و تقاضا روزانه قیمت گذاری می شوند و شما می توانید در آنجا سهام خود را به قیمت آن روز به فروش برسانید. در اصل این کار کارشناسی و ارزش گذاری
روی شرکت ها توسط مجرب ترین تیم های اقتصادی انجام می شود و به صورت عرضه و تقاضا نمود پیدا میکند.
اما دشواری کار اینجاست که اگر هر کسی برای اجرایی کردن ایده خود تصمیم به تأسیس شرکت سهامی عام وارد بورس شوند که این خود می تواند به اقتصاد لطمه های جدی بزند. پس چگونه می شود با پول اندک در صنعتی دلخواه سرمایه گذاری نمود؟ باز پاسخ این پرسش در بورس اوراق بهادار می باشد سرمایه گذار می تواند با بررسی صنایع مختلف و شناخت شرکت های مختلف در بورس به سرمایه گذاری در صنعت و شرکت دلخواه خود به هر میزان که مایل باشد که هر کس با هر سرمایه ای می تواند در صنعتی که شاید حضور فردی در آن احتیاج به پولی هنگفت دارد مشارکت کند.
پس از گفتار بالا بر می آید اهمیت بورس اوراق بهادار در آنجا است
که سرمایه های کوچک به سمت حرکت هایی بزرگ متمایل می شوند و پول در بخش خصوصی در جهتی که منافع ملی و شخصی را تأمین می کند هدایت می شوند. همچنین هنگامی که کارخانجات و واحدهای اقتصادی دارای شرکای بیشتر و قویتری باشند براحتی می توانند افزایش سرمایه دهند و در نتیجه هم سودآوری آن واحد فزونی خواهد یافت و هم در سطح کلان اقتصاد و صنعت کشور رشد بیشتری را تجربه خواهد کرد. بطوری که نسبت توسعه یک کشور با تعداد سهامداران آن رابطه مستقیمی دارد و در کشوری مانند ایالات متحده شاید بیشتر از ۸۰% مردم به نوعی سهامدار می باشند و در بورس سرمایه گذاری کرده اند. این نرخ در کشور ما طی سالهای اخیر و اصلاح سیستم مدیریتی رشدی مطلوب را شاهد بوده و گاهاً اعدادی نزدیک به ۱۰% را نیز شنیده ایم. ولی آن چیزی که مشخص است این است که جا برای کار و رشد بیشتر هنوز بسیار است.
منبع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

6 + = 16