در این بخش به ۵ اصل حاکم در زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها و امیر المؤمنین علی علیه السلام می پردازیم.
اصل مشارکت در امور زندگی
یکی از اصول حاکم بر زندگی فاطمه زهرا «علیها السلام» مشارکت و تعاون در همه مراحل و همه ابعاد گوناگون زندگی میباشد علی «علیه السلام» بچهداری [۲] میکرد، فاطمه «علیها السلام» نان میپخت و یا گندم آسیاب میکرد، علی «علیه السلام» به جهاد میرفت و زخم برمیداشت فاطمه «علیها السلام» زخمهای او را درمان میکرد و شمشیر او را میشست، علی «علیه السلام» از مکه بهسوی مدینه هجرت میکرد و فاطمه «علیها ا
ارزشی بودن ازدواج و حاکمیت ارزشها در ازدواج
یکی از مهمترین مسائل در ازدواج غرقه نشدن در مادیات، تجمّلات و فراموش نکردن معنویات و ارزشهاست که کار بسیار مشکل ولی لازم و بسیار مفید برای زندگی است.
حضرت زهرا«علیها السلام» و امام علیبن ابیطالب «علیه السلام» ارزشهای اخلاقی و معنوی را بر خانه و خانواده خود حاکم نمودند.
الف – هنگامی که عروس قصد خروج از خانه دارد نیازمندی به او مراجعه و پیراهن طلب میکند و فاطمه «علیها السلام» پیراهن عروسی خود را به او میبخشد و علی «علیه السلام» هم هیچ اعتراض نمیکند.
ب – شب ازدواج و آغازین لحظههای شروع یک زندگی نوین برای هر زن و مردی شیرین و خاطرهانگیز است، بسیاری از افراد این لحظههای شیرین را به انواع گناه میآلایند و فکر میکنند هرگونه زشتیها و مفاسدی میتواند مجاز باشد. باید دید کاملترین الگوی بانوان جهان حضرت فاطمه «علیها السلام» چه حالاتی دارد و آغازین لحظههای زندگی با همسرش را چگونه شروع مینماید؟
در شب ازدواج علی «علیه السلام»، زهرا «علیها السلام» را نگران دید فرمود: چرا ناراحتی؟ پاسخ داد:
«تَفَکَّرْتُ فی حالی وَ اَمْری عِنْدَ ذَهابَ عُمْری وَ نُزُولی فی قَبْری فَشَبَّهْتُ دُخُولی فی فِراشی بِمَنْزِلی کَدُخُولی اِلی لَحَدی وَ قَبْری فَاُنْشِدُکَاللَّهَ اِنَّ قُمْتَ اِلَی الصَّلاةِ فَنَعْبُدُاللَّهَ تَعالی هذِهِ اللَّیْلَة»[۳]
در پیرامون و حال و رفتار خویش فکر کردم بیاد پایان عمر خویش و منزلگاه دیگر بنام قبر افتادم که امروز از خانه پدر به خانه شما منتقل شدم و روزی دیگر از اینجا به طرف قبر و قیامت خواهم رفت، در این آغازین لحظههای زندگی تو را به خدا سوگند میدهم که بیا تا به نماز بایستیم تا با هم در این شب خدا را عبادت کنیم.
ج – در شب عروسی ضمن شادمانی و دف زدن زنان، تکبیر هم گفته میشود و یاد خدا فراموش نمیگردد.
د – پیامبر پس از ازدواج از علی «علیه السلام» سئوال کردند: زهرا «علیها السلام» را چگونه یافتی. حضرت علی «علیه السلام» فرمودند:
«نِعْمَ الْعَوْنُ عَلی طاعَةِ اللَّهِ» [۴]
«
اهمیت دادن به تربیت فرزندان
رنگ مادی زندگی نباید آنچنان غالب و مهم جلوه داده شود، به شکلی که اساس تشکیل زندگی و اهداف انسانی در آن فراموش گردد. یکی از اهداف زندگی زناشوئی تکثیر و بقاء نسل انسانهاست. آنهم انسانهائی که در نتیجه تربیت و زحمات والدین، شایسته نام انسانی باشند. زندگی اگر چه از نظر مادی ساده باشد میتواند از نظر تربیتی و معنوی ایدهال باشد و لباس تقوا برای فرزندان با اهمیتتر از لباس ظاهر و لباس بدن است.
یکی از اصول حاکم بر زندگی فاطمه زهرا«علیها السلام» دقت در تربیت فرزندان و تحمل همه مشقّتهای لازم برای ارائه بهترین انسانها به جامعه بوده است و نتیجه این زندگی مقدس فرزندانی همچون حسن، حسین، زینب، و
اصل میهمان دوستی و ضیافت در خانه
یکی از اصول اخلاقی لازم برای هر خانواده، دیگرگرائی در قالب آداب اسلامی است. یکی از جلوههای زیبای این اصل اخلاقی میهمان پذیری، میهمانی دادن و دوست داشتن این عمل با روی باز است.
در سیره انبیاء الهی و اولیاء دینی همچنین در روایات متعدد دینی بر این اصل دینی و انسانی تکیه شده است.
در روایت داریم که پیامبر گرامی «صلی الله علیه و آله» فرموند:
«اَلضَّیْفُ دَلیلُ الْجَّنَّةِ» [۵]
«میهمان راهنمای انسان بهسوی بهشت است»
سیره فاطمه «علیها السلام» و شوهر او در این جهت بسیار روشن، جذاب و خواندنی است به شکلی که در بعضی از روایات وجود دارد که اگر بیش از شش روز میگذشت و میهمانی برای علی «علیه السلام» نمیرسید تأسف میخورد و مینالید. [۶] .
در تاریخ آمده است مرد گرسنهای در مسجد مدینه بهپا خاست و گفت:
ای مسلمانان از گرسنگی به تنگ آمدهام مرا میهمان کنید.
پیامبر اسلام «صلی الله علیه وآله» فرمودند: چه کسی این مرد را امشب میهمان میکند؟
حضرت علی «علیه السلام» فرمود: من یا رسولاللَّه! کمی بعد وارد منزل شده از فاطمه «علیها السلام» پرسید:
آیا غذائی در منزل داریم؟ میهمان گرسنه آوردهام.
حضرت زهرا «علیها السلام» ایثارگرانه فرمودند:
«ما عِنْدَنا اِلاّ قُوْتُ الصَّبیَةِ وَلکِنَّا نُؤْثِرُبِهِ ضَیْفَنا»
«در خانه ما غذائی نیست مگر به اندازه خوراک دختربچه اما امشب ایثار کرده گرسنگی را تحمل میکنیم و ه
ایثار و انفاق خانوادگی
مقدم داشتن دیگران بر خود اصلی بسیار ارزشمند و فوق انسانی است که هر کس نمیتواند دارنده آن باشد. یکی از امتیازات خانوادگی حضرت زهرا «علیها السلام» حاکمیت این صفت برجسته اخلاقی بر تمامی آنهاست.
بارها و بارها در صحنه گوناگون جلوههای شکوهمند از ایثار جمعی و گروهی فاطمه علیها السلام» و اعضاء خانواده او در تاریخ به ثبت رسیده است.
الف – قصه سوره هلاتی و ایثار گروهی خانواده فاطمه «علیها السلام»
به – ایثار غذا به میهمان و خود گرسنه بودن.
منبع، سایت اهل بیت